Mijn honden vechten met elkaar, moet ik ze het laten uitvechten?

Helaas heb ik dit advies vaak horen voorbijkomen. De goedbedoelde adviezen gaan ervanuit dat er 1 van de honden opgeeft en de ander de baas wordt. Helaas is dit niet wat er gaat gebeuren. Als dit namelijk een optie zou zijn, waren de gevechten niet eens begonnen, maar had er 1 van de twee zich al onder de ander geplaatst voordat er daadwerkelijk een gevecht uit brak.

 

Als er al gevechten zijn tussen 2 honden, gaat dit alleen maar heftiger worden totdat 1 de roedel verlaat (vrij lastig als dat niet kan als je in hetzelfde huis woont) of dat er 1 doodgaat. 

 

Mensen gaan ervanuit dat de honden het onderling wel regelen, en dat wij hier geen leiderschapstaak in hebben. In een echte roedel wordt er nooit iets uitgevochten tussen ranglagere honden onderling. Ze hebben hier namelijk niets mee te winnen. Er is 1 leider en alle andere zijn nummer 2. 

 

Die leider zou niet 1 van uw honden moeten zijn maar u. U bepaalt wat er getolereerd wordt in uw roedel en niet de honden onderling. U heeft dezelfde rol als leider van uw honden, als van een ouder over uw kinderen. Die laten we dingen ook niet zelf uitvechten als ze elkaar met blokken te lijf gaan op het speelplein. We zorgen als leider voor stabiliteit en rust in onze roedel en daar horen onderlinge gevechten niet bij.

 

Het feit dat uw honden sowieso al aan het vechten zijn over het leiderschap onderling, betekent al dat ze denken zelf de leider te zijn en de roedel geheel te kunnen overnemen. Dit betekent dus dat ze u compleet niet als leider zien. Als honden een sterke leider hebben breken er geen gevechten uit in uw roedel. Dus zodra u het leiderschap weer overneemt en corrigeert voor onderlinge strijd, komt de rust en stabiliteit  weer terug.

 

Veelgestelde vragen