Job 12:7 Maar vraag toch de dieren en zij zullen je onderwijzen. 

 

In plaats van het aan mensen over te laten om me te instrueren, heeft God me laten zien hoe Hij het heeft gemaakt, door me te plaatsen in een omgeving waar ik nog kon zien hoe roedels met elkaar communiceerden.

Toen ik klaar was met school ben ik een jaar in het buitenland gaan wonen. In de  bergen van Spanje en in Griekenland leefde ik, zoals alle mensen in die dorpjes, tussen de halfwilde roedels. In die roedels was er nooit onrust, altijd kalmte en heel veel respect voor mensen en voor elkaar. Door hier een tijd lang tussen te leven begon mijn visie te veranderen over wat een hond was. Ik had daarvoor altijd in Nederland gewoond en vond het dus normaal om honden tegen te komen die van alles deden wat niet mocht en aan de lijn gehouden moesten worden omdat ze niet luisterde.

Toen ik terug kwam in Nederland nam ik mijn eerste eigen hond en ging ik op cursus, want dat is tenslotte wat je doet als je je eerste pup krijgt. Al snel zag ik dat het complete chaos was. Honden hadden geen respect voor elkaar of voor de baas. Ze deden alleen maar dingen als ze omgekocht werden met kilo's voer (dit had ik nog nooit gezien in een roedel) en als ze het dan nog niet deden werd de schuld gelegd bij de eigenaar die dan niet "leuk" genoeg was. Honden stormden op elkaar af en hadden geen respect voor elkaars persoonlijke ruimte waardoor het "spel" zomaar kon overgaan in gevecht. Daarnaast mochten de baasjes absoluut geen leider meer zijn. Ze mochten niet de hond leren wat normaal gedrag was door abnormaal gedrag te corrigeren. En er werd gestimuleerd de honden zo druk mogelijk te maken door ballen of stokken of snoep als afleiding (omkoop) materiaal te gebruiken. Nog NOOIT had ik dit gezien in het wild.

Honden doen normaal gesproken iets voor de leider omdat ze hoog respect voor hem hebben en hem willen pleasen. NOOIT zou een leider ze iets leren door omkoping. Honden leren door het gedrag te observeren van hun leider en dit te kopiëren. Als ze het gedrag niet kopiëren maar hun eigen plan trekken worden ze hiervoor gecorrigeerd door de leider.

Tot mijn vreugde kwam ik op een gegeven moment in aanraking met de methode van Cesar Millan die ook was opgegroeid met roedels. De honden waren kalm en zelfverzekerd. Dit is precies hoe ik me de roedels herinnerde van het buitenland. Ik besloot om alles op alles te zetten om elk klein detail hierover te bestuderen. Door dit later in de praktijk te brengen in mijn rescue stichting (waarin ik de honden opving die niemand meer wilde) leerde ik steeds meer hoe ik de honden kon rehabiliteren naar stabiele honden. Toen ik genoeg ervaring en kennis had opgedaan, ben ik begonnen met mijn gedragstherapie voor mensen die nog een laatste redmiddel zochten. Iedereen kan leren om leider te worden van zijn hond, het is niet moeilijk, maar helaas is de kennis zo verloren gegaan in Nederland dat niemand meer weet hoe dit moet. 

 

In de onderstaande link vertel ik over waarom ik geloof wat ik geloof en wat mij hiertoe heeft aangezet.