Klantervaringen

 

 

"Wij hebben Nero (01-08-2008) op 17 oktober uit het asiel gehaald. De eerste weken hadden we totaal geen problemen gehad met hem maar na 6 weken begon hij "raar" te doen. Met het eten geven dook 'ie in elkaar, liet urine lopen en ging grommen.
Dat was nog te overzien, maar een paar weken later had 'ie weer een omslag en begon hij om niks te grommen, maar nu leek het op agressief grommen. Ik denk dat de meeste mensen, gelukkig, nog niet zoiets bij de hand hebben gehad. Maar als een agressieve hond van 40 kg al grommend en grouwend op je af komt en je hebt het idee dat hij je wil vermoorden, wat zou je dan moeten doen? We hebben heel zwaar op het punt gestaan om Nero te laten inslapen, was zelfs het advies van de dierenarts. Want wij hadden zoeiets van "als hij het bij ons niet redt dat hij het nergens redt". Maar we hebben niet opgegeven en wisten ook dat dit probleem niet zomaar was opgelost, dus we hebben "doorgebeten", en dat was best wel heel lastig op veel momenten, maar we hebben het gered. Nero is echt een blij hondje nu!! (hoewel hondje, met een schofthoogte van bijna 74 cm is het meer een beer......). En wat betreft Lies: ze heeft ons geweldig goed geholpen en daarvoor heb ik ook contact opgenomen met haar. Ze heeft ons geleerd gedrag anders te interpreteren en te handelen. Dus vanaf het moment dat ik mijn gedrag had aangepast is zijn gedrag 500% beter geworden. Nero is een hele leuke vrolijke hond geworden. Hij heeft geen last meer van angst buien, geen last meer van baknijt en op de wandelingen doet hij het ook fantastisch! Al met al zijn we blij dat we niet meteen hebben opgegeven, en dat we ons eigen gevoel hebben gevolgd, en Fix my Dog hebben ingeschakeld. Groetjes Miranda"

 

"Hoi Lies, wat zijn wij blij dat je geweest bent, de metamorfose die jij in 3 uur hebt veroorzaakt bij Dirk, is ongelofelijk.
Vandaag heb ik hem los laten lopen, vond het eerst toch wat eng, maar goed schouders naar achteren en ontspannen blijven, het werkte, hij bleef keurig achter mij lopen, dit had ik nooit durven dromen, samen de weg overgestoken en hij bleef maar achter me aan hobbelen. Terras zitten geoefend op de bank voor het huis, ging perfect, hij blijft nu ook gewoon liggen als er andere honden voorbij lopen. Wat een rust geeft dit. Ik kan dit iedereen aanraden, weg met die eindeloze cursussen en beloningsbrokken, wat geeft dat een rust, niet iedere keer in je jaszak graaien naar weer een snoepje.
Wij hebben zoveel reacties gehad in het dorp, men is perplex, een buurman was stomverbaasd, Dirk sprong namelijk altijd tegen hem op, nu kwispelde hij en verder niets, toen we een tijdje stonden te praten ging Dirk keurig liggen, toen ik inmiddels verder was gelopen, hoorde ik hem tegen de andere buurman zeggen dat hij niet wist wat hij meemaakte.
De buren die gisteren binnen waren zijn ook perplex, hun dochter heeft een hond en is een groot fan van Cesar Millan, ja ze zien het zelf.
Eric kwam vanavond een mevrouw tegen, die hij wel vaker ziet als hij Dirk uitlaat, zij heeft ook een hond, Eric had niets over jou verteld, maar in no time vroeg ze wat er was gebeurd, ze vond Dirk zo rustig, wel spelen, maar niet bovenop haar hond springen, zij wil jouw adres, ga ik haar geven, zij heeft een hond uit Polen gehaald.
Een andere vrouw, wiens hond de grote vriend van Dirk is, begreep er niets van. Ik zei haar dat Dirk voorgoed veranderd is, maar nog belangrijker wij als roedelleiders ook.. Later op de dag kwam ik haar weer tegen, haar hond jaagt achter katten en hazen aan, alleen als die bewegen, ze vroeg of ik dacht dat jij daar iets aan kon doen, ik heb namens jou volmondig ja gezegd en ik denk niet dat ik me vergis.
Ja en zo kan ik maar doorgaan over reacties van andere hondenbezitters, de verandering is voor iedereen meteen te merken. Dank je voor het inzicht wat je mij ons gegeven hebt, nu kunnen we ontspannen genieten, ik ben ook zo trots op Dirk hij heeft het zo snel opgepakt.
Lieve groet Ingrid"

 

"Luna , onze engelse stafford, heeft ontzettende angst voor harde knallen en dan vooral van onweer, ze word dan panisch en klimt boven op je. Als ze alleen is, sloopt ze dan van alles in ons huis. Tijdens onze training met Lies hebben we knallen gecreeerd met vuurwerk en een paar dagen na Lies haar komst was er daadwerkelijk onweer. Dit was voor het eerst dat Luna niet tekeer ging, dat was echt ongelofelijk! Dit hadden wij nog nooit meegemaakt. Ik ben er nog sprakeloos van. Een half uurtje na het onweer lag ze diep te slapen . Eindelijk heeft ze haar rust gevonden en weten wij wat we moeten doen om haar te helpen. Hartstikke bedankt Arie"

 

Mijn hond gered
"Onlangs heeft onze herdershond Zyta een andere hond gebeten toen zij zich lostrok van de riem. Nu had ze al eerder andere honden gebeten , maar dit keer was het zo ernstig dat de andere hond 35 hechtingen had en ik de politie aan de deur. Enigszins wanhopig belde ik daarna met Lies. Dat had ik veel eerder moeten doen! Lies heeft me geleerd mijn hond te leiden en opnieuw op te voeden. En het werkt! Ze loopt nu normaal naast me en ontdekt een nieuw, rustig leven. Echt geweldig! Yolande"

 

 

"Hoi Elisabeth,
Ik zou je nog een berichtje sturen over hoe het met Finn is gegaan, nadat je hier geweest bent.
Ik kan je vertellen dat we een heel andere hond hebben nu. Hij kan nu lekker overal los lopen, gaat niet meer jagen en achter de auto's aan.
We lopen weer heerlijk ontspannen, als we hem roepen komt hij als een speer aanrennen en kunnen we hem als we willen aanlijnen. Ook op het erf kan hij nu overal Los, hij zal niet meer naar de weg gaan. Toen jij weg ging was het even spannend of hij niet weer in zijn oude gedrag zou vallen, maar hij bleef hetzelfde en luistert als een trein. Kortom, we zijn enorm blij dat je geweest bent en denken nu alleen maar, hadden we dit maar eerder gedaan. Wij danken je en zijn je erg dankbaar. Gr. Kees en Marjolein en Finn"

 

"Hoi Lies, wat ben ik blij dat ik je hulp ingeroepen heb, het gaat fantastisch! Teun valt de katten niet meer aan en de katten gaan zich steeds zekerder voelen nu Teun niet meer blaft of piept als hij ze ziet en ze raken ook niet gelijk meer in de stress als hij eens een "raar" geluid maakt, ook buiten met andere honden gaat het super. Hij loopt los en kan met alle honden. Ontzettend bedankt! Groetjes Truus"

 

Het komt goed met Sam
"Onze labrador Sam was 7 maanden toen hij bij ons kwam wonen. Een scheet van een hond. Totdat hij alleen thuis moest blijven, dan blafte en jankte hij de tent bij elkaar. Dat is niet handig in een rijtjeshuis. Wij hebben maanden lang van alles geprobeerd, niets hielp. Moedeloos werden wij ervan. Opeens plopte de site van Lies uit het niets op onze computer. Raar want wij waren met iets heel anders bezig. In het kader van "toeval bestaat niet" hebben wij gebeld en vier dagen laten zat Lies bij ons in de huiskamer. Ze is 2,5 uur gebleven en wij hebben in zo een korte tijd nog nooit zoveel over honden geleerd. Het alleen zijn ging vanaf het moment dat Lies binnenkwam veel beter. Van 30 seconden alleen ging hij in een paar dagen naar 30 minuten alleen. De sleutel was rust, Sam moest rustig zijn als wij weg gingen. Leuke bijkomstigheid rust is voor ons ook goed. Om Sam rustig te krijgen moeten wij ook rustig zijn...... Wij zijn nu langzaam (misschien wel te langzaam maar na alle voorgaande teleurstellingen zijn wij te voorzichtig geworden) de tijd aan het uitbreiden. Het niet alleen kunnen zijn werd door Lies in een breder kader geplaatst waardoor onze band met Sam in veel opzichten nog veel beter werd.
Wij zijn zo onder de indruk van Lies haar werkwijze dat wij Sam trakteren op een logeerpartij bij Lies als wij met vakantie gaan. Ik hoop dat hij nog terug naar huis wil!
Met vriendelijke groet,
Linda"

 

"Beste Lies, wij vinden het uitstekend gaan met onze honden. Ze zijn meer ontspannen, ze spelen vaker, zijn gehoorzaam en lopen niet meer weg. Ik loop overal weer met ze hard -in het bos en tussen de weilanden- zonder enig probleem. Dus ben ik ook weer vrolijk en ontspannen. Een voorbeeld: vorige week liep ik in het pas gemaaide grasland met nog een derde hond. Drie hazen waren er en ik liep er heen. Op het moment dat de hazen wegrenden gingen mijn honden zitten op commando. De derde hond ging er achteraan. Zina en Nusa bleven zitten!!!! Tsjaa, ik wil je graag bedanken. Ik ben niet iemand die snel iets aanneemt van een ander. Dat ik je adviezen gewoon heb opgevolgd is een groot compliment aan jouw adres. Je hebt de juiste toon gevonden voor mijn eigenwijze persoonlijkheid. Veel dank hiervoor! Groet Bert"

 

"Bente (♀) is een herplaatser uit het asiel. Het blijkt dat zij in haar eerste levensjaar al 10 eigenaren heeft gehad. Ofwel ze heeft nooit degelijk leiding gehad, ofwel het is een gestoorde hond, dacht ik. Ze viel nl alle teven en gecastreerde reuen aan. Gedurende twee jaar alles geprobeerd: een “gewone” gehoorzaamheidscursus, de hondenfluisteraar op Ameland; gedragstherapie dogtouch, gedragstherapie feedback en de roedelmethode in de Ardennen. Een fortuin heeft het gekost. Tot mijn oppas iemand tegenkwam die goede ervaringen had met Lies Heringa. Toch maar even gegoogled en een afspraak gemaakt. Het resultaat was verbluffend. Voor het eerst in ruim twee jaar geniet ik van een wandeling met Bente. Ze loopt los, zonder muilkorf en gaat honden uit de weg, ook als ze op haar afkomen en aan haar ruiken. Het is de braafste hond van Zuid Holland (behalve die van Lies natuurlijk). Yvonne"

 

"Hallo,
Even kort berichtje. Heb veel van je opgestoken met de training. Ons slimme hondje is na 1 dag al veel relaxter. Eindelijk!! Ze respecteert nu mijn ruimte - moet wel alert zijn op subtiele pogingen. Visite gisterenavond ging prima. Ze begrijpt het al en had weinig nodig voor juiste gedrag. Ik ben alert op de piekmomenten dat ze niet weer gaat hyperen, als ik even weg ben geweest of na de nacht, dat pakt ze super op. We gaan verder met trainen deze week.
Wandelen (is nu mijn grote hobby vooral lange afstandpaden)- super. Blijft in een straal van 10 m goed bij me en hele stukken naast me (wel alert zijn op subtiel pal voor me langs gaan - corrigeer ik meteen). Was voor het eerst in haar leven relaxt genoeg om te kunnen poepen buiten de tuin en haar hele houding is fijn om te zien. Geen poging tot wegsprinten. In tuin 1 x gecorrigeerd ivm konijn. Niet te geloven maar 1 x zag ze hem duidelijk, zag het aan haar houding neus en oren - vervolgens negeerde ze hem volkomen. Verschillende malen weer op konijn ingelopen en op verse spoor - niets geen reactie! Vindt het wandelen voor haar en mij zo veel leuker. Vindt het genieten geblazen.
Gisterenavond zoals je voor gedaan had naar haar slaapplaats gebracht en stap voor stap met rust de deuren dicht gedaan - relaxt lag languit en kwam niet meer bij de deur.
Het korte berichtje is toch wat langer, maar ik ben zo enthousiast. Na 1 dag!! Nog bedankt voor het inzicht geven en de training.
Groetjes van Joke"

 

Het laatste redmiddel

"We waren ten einde raad toen ik contact opnam met Lies. De dierenarts had al aangegeven dat het beste was om onze Mechelse/Duitse herder te laten inslapen. Ik liet Roy aan de riem uit, durfte hem niet meer los te laten en hield hem totaal gescheiden van bezoek. Hij vertrouwde een paar mensen en had een grote wantrouwen naar alles en iedereen. Hij had een aantal mensen gebeten.
Ik had daarvoor ook altijd honden gehad en was dit niet eerder tegen gekomen. Ik had van alles gedaan om hem te trainen. We mochten niet meer naar de honden training omdat hij te veel in zichzelf gekeerd raakte. Ik had apart les gehad, maar niets hielp.
Lies is vier uur op een zondag middag met haar honden bij ons bezig geweest en dat heeft wonderen gedaan. Ik heb van Lies ontzettend veel geleerd, Ik heb het leiderschap terug. Roy luistert nu perfect. We moesten van ver komen en we zijn nog steeds aan het leren, maar Roy loopt los en mijn vertrouwen is terug.
Hij is bij Lies op vakantie geweest omdat wij op vakantie waren en daar heeft hij in alle vrijheid zich nog meer, tussen de honden, kunnen ontwikkelen. Een betere plek kan een hond zich niet wensen als hij niet mee kan op vakantie.
Nogmaals dank Lies en ik weet je te vinden als er wat is. Groetjes Brunette"

 

 

"Hesta onze Berner Sennen was net 1 jaar oud toen ze in ons leven kwam. Was wel gezegd dat ze niet zo makkelijk was, maar ach dachten wij, we zijn wel wat gewend en ze is zo leuk. Maar al gauw begon ze ons hard te bijten en tegen ons op te springen. Gelukkig hoorden we van Lies en hebben haar gelijk gebeld.  We wisten ons geen raad meer en Lies stelde voor haar in huis te nemen en met haar te trainen. En ja hoor, binnen 3 dagen konden we Hesta weer ophalen want er was een oplossing gevonden. Hesta heeft ons nooit meer gebeten of tegen ons op gesprongen. We zijn Lies erg dankbaar, ze heeft Hesta echt gered en ons een super leuke hond gegeven. Fleur"

 

"NOOIT VERWACHT OOIT MET ONZE HOND LOS TE KUNNEN LOPEN”
"Tabor is nu een 3 jaar oude Duitse herder en is voor ons een geweldige en zeer lieve hond, wij hebben Tabor op de leeftijd van 1,5 jaar overgenomen van een fokker, Tabor heeft in zijn eerste 1,5 jaar wel het een en ander meegemaakt. Verschillende bazen gehad en geen goede socialisatie. Hij viel andere honden aan maar was super lief voor ons. We deden verschillende cursussen bij Martin Gaus, maar helaas hielp dit niet en uiteindelijk hebben we een gedragstherapapiegesprek aangevraagd bij Martin Gaus in Leleystad, hier heeft een gedrags therapeute Tabor zijn gedrag geanalyseerd en getest. Uiteindelijk komt deze therapeute tot de conclusie dat Tabor een zwaar geval is en heeft het voorstel om Tabor eerst twee weken ter observatie op te nemen om zijn gedrag te analyseren en testen te doen, als hieruit blijkt dat er nog een mogelijkheid is om Tabor te helpen hij minimaal 4 weken intern in Lelystad moet blijven om getraind te worden. De therapeute zelf denkt dat de kans van slagen heel erg klein is en geeft aan dat als blijkt dat tijdens de observatie periode zij Tabor niet kunnen helpen de sessie wordt beëindigd en zij niets meer voor hem kunnen doen. en wij moeten gaan nadenken over hoe nu verder. Door deze uitkomst waren wij toch wel flink uit het veld geslagen.Mijn vrouw is daarom op internet gaan zoeken en heeft (gelukkig) jou site gevonden waarbij wij beide zeer van onder de indruk waren, ook alle verhalen van andere mensen met probleem honden bleken door jouw hulp als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Mijn vrouw en ik waren eerst wel sceptisch maar tijdens het eerste contact met jou waarin jij uitlegde dat dit probleem vaak voorkwam en dit uiterlijk in drie max 3 uur kon oplossen kregen wij toch wel een heel goed gevoel gelukkig zag jij ondanks je drukke agenda toch kans om ons op een kort termijn te kunnen helpen. Na een half uur trainen met de honden van Lies zijn we het park ingegaan. Jij gaf ons het advies om op zijn houding te letten en te corrigeren als hij de aanval wilde inzetten en tot onze zeer grote verbazing werkt het. Tabor keek wel naar de honden maar loopt keurig netjes door zonder zich om de andere honden te bekommeren. Nu ongeveer 6 weken later kunnen wij niet anders zeggen geweldig! Wij lopen nu dagelijks ruim twee uur met Tabor buiten zonder ook maar een keer aan de riem te treken zodra hij andere honden ziet. Ook los gaat het geweldig. We zijn al diverse keren in Spaarnwoude gaan wandelen en wij zijn honden tegengekomen die onverwachts uit alle hoeken en gaten kwamen maar Tabor luisterde keurig naar zijn commando`s en liep netjes door zonder zich ook maar om de andere honden te bekommeren. Al met al wij zijn zo blij dat er weer rust is en wij uren met Tabor kunnen wandelen zonder ons ook maar druk te maken van waar zijn de honden en wat zal er gebeuren, ook Tabor is helemaal veranderd hij is heel erg rustig geworden en maakt zich niet meer druk om andere honden en geniet nu volop van het zwemmen en uitlaten in het park. De hele sessie heeft maar anderhalf uur geduurd maar het resultaat is echt verbluffend, zo zie je maar de ene hondenschool schrijft de hond bijna af en bij jou is Tabor met behulp van jouw roedel binnen anderhalf uur gerehabiliteerd. Dit hadden wij zelfs na het advies van de andere hondenschool nooit verwacht. Wat ons en Tabor betreft, heeft u gedrags problemen met u hond neem dan zeker eerst contact op met Lies Heringa haar therapie “werken vanuit een roedel” werkt echt en is het geld dubbel en dwars waard.
Alvast een fijn weekend.
M.vr.gr. Sjaak, Monique en Cynthia"

 

Shira
"Vorig jaar werden de problemen met mijn Duitse herder zo groot dat ik in overleg met de gedragstherapeute die ik had ingeschakeld (die ze helaas ook al had aangevallen) zocht naar een herplaats-adres. Shira viel uit naar alles wat bewoog, van kleine kinderen tot volwassenen, van honden tot katten. Ook in huis ging het niet goed met onze eigen katten en andere hond. Shira was een heel lieve maar zeer angstige hond en blijkbaar had ze besloten dat aanval de beste verdediging was…maar ik kon dit niet langer goed begeleiden. Shira was te zeer gestresst om gelukkig te zijn en met mij was het al niet anders…
We kwamen terecht bij Lies Heringa, waarmee we kennis maakten, om te kijken of zij iets kon beginnen met Shira. Ik trof een jonge vrouw aan met zo’n natuurlijk overwicht op de honden die er waren, dat ik beduusd was. Shira ging angstig onder de eettafel liggen en op een gegeven moment viel ze uit naar Floppy, de herdershond van Lies. Lies boog even onder de tafel, zei één ding tegen Shira en Shira stopte! Mooi om te zien en dat wekte ook heel veel vertouwen dat Lies zeker wel wat kon beginnen met Shira.
Met Lies toen afgesproken dat ik Shira na de Kerst zou komen brengen. Op 5 januari kwam dan die moeilijke dag van afscheid nemen. Zodra we thuiskwamen was er al bericht van Lies op de mail dat het goed ging met Shira en er waren al de eerste foto’s!
En dat contact is al die tijd gebleven, mails met foto’s van Shira, mails met begrip voor het verdriet over het gemis! Mails met foto’s in de roedel waarmee ze ging wandelen, waardoor ze meer zelfvertrouwen kreeg. Met name Floppy straalde zo’n rust uit dat Shira zich ook meer en meer kon ontspannen. Eigenlijk was Shira in korte tijd enorm opgeknapt en werd ze de hond die ze moest zijn. Na ongeveer 2 maanden ging Shira naar haar nieuwe baasjes, de ouders van Lies die in Frankrijk wonen en ze is super gelukkig. Ik ben zo blij en dankbaar dat we bij Lies zijn uitgekomen, dit is het mooiste dat Shira kon overkomen. Ik heb veel, heel veel respect voor de wijze waarop Lies met alle gedragsproblemen van Shira is omgegaan!!
En nog steeds krijg ik mails met foto’s waarop ik kan zien dat Shira echt heel stabiel en gelukkig is! Jacqueline"

 

De oplossing
"Ik ben de eigenaar van een Mechelse herder van 2jaar. Een schat van een hond, alleen met erg veel problemen. Zoals het over matig blaffen, spullen slopen in huis, continu om aandacht vragen op een dominante manier, agessie zowel aangelijnt als los naar honden en kinderen, springen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tot Lies bij mij langs kwam en mij leerde hoe ik weer de leiding terug kon krijgen, en dit met gelijk resultaat! Diezelfde middag heeft kayla ook nog in de auto gezeten met Floppy(duitse herder van Lies) alsof dit de normaalste zaak van de wereld was en ze nooit anders heeft gedaan, zo zat ze erbij. Na alle vele en verschillende trainingen en zelfs speciale agressie trainingen zonder resultaat, lukte het Lies in 1 middag. Echt je hebt al me verwachtingen overtroffen! Het is net of ik een compleet afgerichte hond in huis heb terwijl je maar 1 middag bent geweest! Ik loop nu ook 3x per dag gewoon door de wijk en niet meer alleen achter de huizen langs en dit gaat zo goed, geen getrek meer aan de lijn, geen hyper gedoe meer als ik de riemen pak of naar buiten loop met haar en ze springt niet meer tegen me op, soms kan ik niet geloven dat dat mijn hond is hahaha! En ik ben elke dag sinds je bent geweest naar het park gegaan ( niet zo best voor me knie maar kan het niet laten vind het zo leuk en heb het zo gemist haha!) Ontzettend Bedankt Lies!!!"

 

"Beste Lies,
Wie had dat een paar maanden geleden kunnen denken. Jeannot, het braafste jongetje van de klas...?!Jawel dat is hij zo ongeveer wel.
Ik schreef je al dat het buiten prima ging maar dat er thuis nog veel werk verricht moest worden.
Welnu, het is zo ver! Wij kunnen zonder problemen het huis rustig verlaten. Meestal gaat hij uit zichzelf al in z'n mand staan. Wij zeggen dan: "Zit"en vervolgens: "ik wil je niet horen" . Geen verscheurde jassen meer of nog erger, wanhopige uitvallen naar onze benen. En het bezoek wordt even bekeken en dan gelooft hij het verder wel. Het is een andere hond geworden..
En dat allemaal na 1 middag training van jou. We hadden dit veel eerder moeten doen. Binnenkort gaan we weer een tijd naar Frankrijk. Onze tuin heeft geen hekken en het strand is dichtbij. Ik ben benieuwd!
Vriendelijke groet, Rita"

 

"Hoi Elisabeth,
Wij willen jou nogmaals ontzettend bedanken voor je training van gisteren! Vanochtend ben ik alleen met Norris gaan wandelen in de Bloemerd. En heb hem ook even losgelaten...hij kwam meteen toen ik hem riep, ik wist niet wat ik zag! Hij heeft niet geblaft toen zojuist de bel ging en hij reageert ook niet meer agressief op de buurman of andere mensen die langslopen. Het is ongelofelijk voor ons om dit mee te maken! We gaan volhouden! Keep up the good work! Je bent een bijzonder mens! Groetjes, Ben en Vera"

 

"Elisabeth heeft mij (Janie hondengedragstherapeut) enorm geholpen met een kruising Duitse Herder/Mechelse Herder.
Deze hond bleek totaal niet te passen bij de vorige eigenaren – de eigenaren waren ongelukkig en de hond nog veel meer.
Enige oplossing was dus herplaatsing……
Door de specifieke manier van werken van Elisabeth heeft Zenja na haar training nu een heel gelukkig leven gekregen bij een permanente nieuwe eigenaar (nadat ze een tijdje in tijdelijke opvang en training bij Elisabeth verbleef).
Vorige eigenaren blij, huidige eigenaren blij en belangrijkst: Zenja heel blij!!
Alle lof voor Lies"

 

"Dushi, ons Tervuerens herder teefje van 2 jaar, had een vervelend probleem tijdens wandelingen. Ze sprong tegen mensen en kinderen op en viel blaffend uit naar fietsers. Onze reactie daarop was haar steeds korter aan te lijnen en zo dicht mogelijk bij ons te houden.
Twee wandelingen samen met Lies, de eerste op de Haarlemmerstraat in Leiden(!) en de tweede langs het fietspad in de buurt van ons huis leerden ons hier anders mee om te gaan.
Om te beginnen juist met een lange losse lijn te lopen, waarmee Dushi zich veel veiliger en dus rustiger ging voelen. Haar gedrag bleek vooral veroorzaakt door onzekerheid en angst en een lange lijn gaf haar de mogelijkheid weg te kunnen lopen. Daarbij was het voorbeeld van de rust en het overwicht dat Lies uitstraalt als ze met de hond bezig was erg leerzaam. Ook dat biedt een onzekere hond veiligheid. Van harte aanbevolen! Pien 
Ontzettend Bedankt Lies"

 

"Ronnie gered!
Ronnie zat in een doden cel in Spanje, hij is daar door ons van onze vrijwilligers in Spanje uitgehaald. En vrij snel daarna kon hij gelukkig bij Lies terecht. Ronnie was extreem mager, bang voor van alles, de riem, mensen, aanrakingen etc….. Dankzij de inzet,het geduld, training en goede zorgen van Lies heeft Ronnie nu een geweldig thuis gevonden en kan hij weer volop genieten van het leven en gewoon lekker hond zijn! Namens Ronnie dank je wel Lies! Mona Adoptieconsulente Hond zoekt Huis"

 

"Toen we onze duitse herder luna de eerste week uit het asiel kregen ging het gelijk mis, toen zijn we naar een gedragstherapeut geweest, maar dit was geen succes. Totdat we op het internet fix my dog vonden. We zijn naar haar toegereden met Luna en ze zag binnen 2 minuten wat er aan de hand was. We zijn naar het bos geweest met haar roedel en daar heeft ze laten zien hoe we het aan moesten pakken. Sindsdien hebben wij alle vertrouwen in onze hond weer terug. Ze kan het wel! Dankjewel Lies!"

 

"Enige tijd geleden bekeek ik de website www.fixmydog.nl van Elisabeth Heringa. Hierop was een filmpje te zien van een hond die getraind werd in de omgang met paarden. Dat filmpje sprak mij enorm aan, want Sam, mijn Toller, ging altijd als een gek achter mijn paard aanrennen zodra ik ging draven of galopperen in de bak. Hij rende dan zo dicht mogelijk op de hoeven af en maakte er een sport van deze op het allerlaatste moment te ontwijken. Nou heb ik vertrouwen in de behendigheid van mijn hond, maar het was echt levensgevaarlijk gedrag. Bovendien was het zeer irritant gedrag want zo kon ik niet rustig trainen in de bak. Elisabeth heeft me geleerd om Sam buiten de bak te houden en te leren gehoorzame in alle situaties. Sindsdien kan ik Sam heel fijn meenemen naar stal. Hij komt niet meer in de bak; ik kan gewoon mijn dressuuroefeningen trainen; hij kan los mee op een buitenrit. En het mooie is, hij staat nu in alle situaties beter onder appèl. Het is echt een hond geworden die ik overal mee naar toe kan nemen!! Elisabeth, super bedankt daarvoor! Sam was al een hele lieve hond, nu is hij ook nog een makkelijke hond!"

 

"Hey Lies,
Zoë is nu een week terug en het gaat heel goed met haar! Elke ochtend gaan we een uur naar het Westerpark dat ik inmiddels redelijk ken en waar je eindeloos kunt lopen. We passeren vele honden en ze vertoont supernatuurlijk gedrag en heeft daarmee al veel angst bij mij weggenomen. Nu zoek ik zelfs grotere en herdershonden op om te passeren en Zoë even te laten kennismaken. Bij theekransjes blijf ik niet stilstaan en loop op jouw advies gewoon door. Teddy is zowaar in training om een heuse hond te worden! Mijn dochter werkt nu prima mee en vandaag ging ik voor het eerst alleen met de 2 honden naar het Westerpark. Eerst wist Teddy niet hoe te reageren op al die honden en versteende. Zoë bleef hem maar aanmoedigen om mee te spelen en uiteindelijk durfde Teddy het. Vanaf dat moment loopt Teddy vlak achter Zoë aan alsof hij haar schaduw is. Heel grappig. Als Zoë omkijkt waar ik blijf (je weet wel), doet Teddy dat ook en komen ze me beiden halen. Thuis gekomen gingen ze gedwee allebei naast m'n voeten liggen. Er is dus hoop. Als het zo doorgaat, dan heb ik een roedel(tje) en mag Teddy elke dag mee naar het park.
Als ik maar alert blijf, vooral in huis t.a.v. Teddy, zal dit allemaal heel goed uitpakken voor Zoë en mij. Het is een hele lieve, alerte, aanhankelijke hond. Wat wil ik nog meer. Totzover het wel en wee van Zoë tot nu toe. Tot ziens! groetjes Peggy"

 

"Onze Duitse herder Jutta is een lieve, pientere hond. Maar ook heel nerveus en angstig, met name in haar gedrag naar andere honden en onbekende mensen toe. Haar onzekerheid uitte ze door veel uiterlijk vertoon: haren omhoog, woest blaffen en springen. Werd ze echter door de andere hond aangekeken, sloeg ze op de vlucht. We probeerden alle soorten van aanpak die we maar konden bedenken, maar geen verbetering; juist verslechtering! We voelden ons steeds wanhopiger en machtelozer worden.
Via internet kwamen we op de site van Lies. Wat we daar lazen gaf ons direct vertrouwen en hoop.
Lies had met haar gedragstherapie maar 2 uurtjes nodig om het gedrag van ons drietjes te observeren en te analyseren. Haar aanwijzingen en oefeningen waren heel duidelijk en praktisch. We moeten ons gedrag naar Jutta toe veranderen. Nu, na 2 dagen, zien we al een totaal andere hond; Jutta loopt zonder te blaffen langs de andere honden! Geweldig om zo relaxt met je hond te kunnen wandelen.
Lies, we zijn je eeuwig dankbaar!"

 

"(bericht 1) Shadow valt geen mensen en dieren meer aan in de lift! Dit is pas de tweede dag nadat Shadow ,( een Duitse Herder van 4 jaar) de training heeft gehad van Lies , maar nu al zie ik verrassende resultaten. Natuurlijk is het nog niet perfect, maar wanneer wij ons aan de instructies houden, weet ik zeker dat wij een goed opgevoede Duitse Herder krijgen. Ik had het niet durven hopen, na eerdere negatieve ervaringen en de wanhoop bijna nabij, maar het werkt.!!

(Bericht 2) Shadow is compleet veranderd! Nu na een aantal maanden zien we pas goed het gehele resultaat van de therapie. We denken eigenlijk niet eens meer na bij de lift, want we kunnen er nu gewoon vanuit gaan dat het elke dag perfect gaat. Niet alleen in de lift is Shadow verandert maar ook buiten is hij ontzettend relaxt geworden. Hij negeert katten, andere honden en trekt niet meer aan de lijn. We hebben nu zelfs een uitlaatservice waar hij ontzettend sociaal is met alle honden en naar hartelust is gaan spelen. Wat een verschil!!"

 

Lies op Mallorca!
"Ja, twee maanden geleden is Lies bij ons op Mallorca geweest om te helpen met de opvoeding van ons geadopteerde kettinghondje Tobi.
Tobi is vorig jaar tot vier keer toe bij ons aan komen lopen, dan weer mét zijn ketting, dan weer zonder halsband.
k had zijn eigenaar opgespoord en Tobi bleek al vijf jaar "eenzame opsluiting" te hebben: ooit als cadeautje voor de kinderen gekocht, zijn ze hier zo'n puppy in huis al gauw beu en verhuist hij aan de ketting.
Wij besloten hem te houden en kochten hem voor het symbolische bedrag van één Euro.
Maar wat zo'n zielig hoopje hond leek, bleek al gauw een slim, maar onopgevoed jachthondje met maar één passie: kip, kat of konijn! En hier op het platteland zitten er daar nog al wat van!
Ondanks dat we een enorme ren voor hem hadden laten bouwen en Tobi op de duurste hondenschool van Mallorca zat: zijn passie bleef en dat waren zijn drie K's !
En onze wens was om hem ooit eens van zijn lange loopriem, gewoon los mee uit wandelen te nemen. Of gewoon eens los bij ons op het terras te laten liggen. Zonder dat hij er steeds tussen uit piepte!
En daartoe had ik Lies in Nederland gemaild, enkel voor goede raad, want tenslotte wonen wij te ver weg voor een bezoekje.
Toeval bestaat niet, want Lies bleek juist een paardentrail-reisje naar Mallorca geboekt te hebben! En zij kon op de dag van haar vertrek naar Nederland een paar uur vrijmaken. En zij garandeerde dat zij Tobi kon leren luisteren!
Wie schetst onze verbazing dat na drie uur oefenen dit hondje los aan onze voeten op het terras bleef liggen!! En los met ons mee kon lopen in een wandeling van wel een uur!
Haar natuurlijke overwicht en leiderschap, haar inzicht in zowel hond als baas maakte zelfs ook het kostenplaatje goed.
Nu hebben we een fijne hond, die ons op de voet volgt en altijd los van de lijn!
Ik wil Lies Heringa dan ook uit mijn hart bedanken: zonder haar zou Tobi altijd in zijn kennel gezeten hebben en altijd aan de riem uitgelaten moeten worden!
Bedankt Lies! Nelleke"

 

 

 

"Beste Elisabeth,
In november 2011 ben je bij ons in Bodegraven geweest, om ons te helpen met onze Duitse Herder Gaya van nu bijna 3. Ik heb je daarna laten weten dat we heel erg blij waren met de verandering. Het heeft voor ons echt een ommekeer betekend.
Nu een half jaar later, zijn we nog steeds zo blij dat ik je hulp heb ingeroepen.
We hebben nu aan Gaya een geweldig lieve hond. Buiten was ze nogal dominant. Nu, is ze met elke hond lief, we lopen ook heel veel los met haar, alleen waar het mag natuurlijk. Ze daagt ook nooit meer uit met poot in de nek. En is een andere hond dominant, dan gaat ze daar niet op in .Met de visite gaat nu ook heel goed. Soms gaat ze de visite dan even begroeten, en ook dat gaat nu heel rustig, zonder stress. En ook altijd dr oren plat, onderdanig. Als we haar dan ook terug roepen komt ze direct.
Men mag haar nu ook onder dr kop aaien, ze hapt niet meer . We vragen nog steeds wel aan bezoek om haar aan t begin met rust te laten.
We horen nu ook regelmatig dat ze heel erg lief is. Wij wisten dat al maar door jouw hulp hebben we haar nu echt onder appel.
Ik wilde je dat nog graag laten weten, dat het eigenlijk alleen maar beter is gegaan.
Dank je wel nogmaals en ik hoop dat je nog heel baasjes mag helpen.
Vriendelijke groeten,
Monique"

 

Dank voor je uitgebreide therapie! Het gaat heel goed, ben vanochtend helemaal over de weg naar dat veld gelopen en ze liepen netjes mee! . Edin voelt zich in ieder geval prima en is veel minder bang, gisteravond heeft hij heel diep liggen zuchten en snurken haha, eindelijk échte ontspanning.
Groetjes, Manon"

 

Maar 1 Therapie was er nodig!

"Hoi Lies. Hier gaat het super, weet inderdaad niet wat me overkomt. Elke ochtend ben ik bang dat het uitgewerkt is, maar het blijft zo!! Hoop veranderingen alleen maar goede. Hij is zo rustig sinds dinsdag en ik ook. Hij liep gisteravond zelf de bench in om een uur of tien en ging slapen, wij wisten niet wat we zagen. Als ik hem roep dan komt hij!!!! niet te geloven. Gisteravond op de haven gebleven, toen bleef hij mooi zitten?liggen. Nou hou je verder op de hoogte en hoop dat dit nooit uitwerkt, ik ben veel vrijer in mijn dagelijks leven ik kan gewoon mijn dingen doen zonder dat hij dat belet of welke manier dan ook. groeten Ingrid"

 

"Onze hond Tjamme -een Lakense herder- werd vanaf zijn tweede jaar met de dag lastiger. De gehoorzaamheid die we hem in zijn eerste jaren bijgebracht hadden verdween plotseling als sneeuw voor de zon, ondanks al zijn hondencursussen waar hij, hoewel lastig, toch met vlag en wimpel steeds voor slaagde. Toen hij daarop soms ook naar mensen begon te bijten - vooral naar joggers – maakte hij het ons – en anderen - wel heel moeilijk. Teneinde raad zijn we naar de hondenschool van Gaus gegaan maar dat mocht niet baten. Door een toeval zijn we gelukkig in contact met Lies gekomen. Ze heeft ons thuis opgezocht en hebben met Tjamme een wandeling in het bos gemaakt waardoor ze de situatie kon overzien en ons van advies kon voorzien. Sindsdien heeft Tjamme een enorme omslag in zijn gedrag gemaakt. Hij loopt niet meer weg, komt direct als je hem roept en het happen naar joggers is totaal voorbij. Dankzij Lies kunnen we weer van onze hond genieten! Vincent"

 

"Hoi Lies, Wij zijn zo blij dat jij geweest bent.
B-Jay (Leonberger) doet het buiten echt goed, hij heeft eigenlijk niet de neiging meer om op een andere hond af te willen stuiven. Als zijn oren dan al wat omhoog gaan bij het zien van een andere hond corrigeren we hem gelijk. Hij pakt alles heel goed op, en binnen is B-Jay ook echt veranderd.
We kunnen gewoom bezoek ontvangen, alleen een open hand naar hem toe met af en toe een correctie is al voldoende zodat we gewoon met het bezoek kunnen praten zonder dat de hond aandacht op eist.
Mensen die B-Jay kennen zijn ook echt verbaasd dat hij zo relaxt is.
En het mooie is dat omdat hij zo relaxt is, ik dat ook ben en dus ook rust uitstraal naar de hond zodat hij alles van me aanneemt met respect zoals het hoort wat mijn ook veel voldoening geeft.
Het is een mooie maar bijzondere wisselwerking.
Ik zal je op de hoogte houden van de ontwikkeling met B-Jay.
Met vriendelijke groet,
Laura"

 

"Hoi lies,
Het gaat goed met diesel (duitse herder). we zijn lekker met hem aan het wandelen. Ik loop zonder angst en zoek nu honden op. Gister was er een roedel in het bos en diesel liep naast me en reageerde totaal niet op de honden. ik liep door.
diesel is gister gecastreerd. Ik ben expres vroeger gegaan toen het nog spreek uur was. Voorheen moest ik namelijk altijd in de andere wachtkamer zitten, omdat hij zo agressief was. Bij binnenkomst wilde hij natuurlijk naar de andere dieren en trok en wilde ernaar toe. 1 keer gecorrigeerd en hij heeft verder netjes naast me gelegen en omdat ik gewoon ontspannen was en zelfverzekerd merkte ik dat hij gewoon rustig ging liggen.
heb gister tijdens een wandeling zelfs met een andere hondenbezitster gepraat. diesel zat naast me en de andere hond twee meter verder. zo super!! ik zoek honden nu op. voorheen ontweek ik alles en nu niet meer. Groetjes Linda"

 

"Wij hadden al van alles geprobeerd: negeren, belonen, hondenschool, bachbloesem, de bench, hondenfluisteraar. Maar Gaya, onze Duitse Herder van 2,5 bleef irritant druk met visite. Overenthousiast, dat dachten wij. Gelukkig kwam ik door te googlen op jouw website. Gelijk bij binnenkomst corrigeerde je Gaya. Het probleem was niet over-enthousiasme maar gebrek aan leiderschap. Jij liet ons binnen een uur zien hoe we Gaya kunnen laten zien wat wel goed is.
Twee dagen erna hadden we mensen op bezoek en voor t eerst sinds we Gaya hebben, was dit geen probleem. We hoeven haar niet meer vast te leggen of in de bench. Ongelooflijk maar waar.
En we hebben buiten aan de lijn geoefend samen met jouw hond. De extra riem heeft direct het goede effect en we kunnen nu zelfs zonder problemen langs andere honden, schapen en koeien. Gaya volgt nu ons ipv andersom.
Heel erg bedankt voor je geweldige hulp. Ik gun het iedereen om ook de leider voor zijn hond te worden.
Groet, Monique"

 

"Dag Elisabeth, Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Van Jitty en Teun hoorde ik dat jij inmiddels (op mijn advies) ook met de hond van hun dochter aan de slag bent. Goed dat ze je hebben ingeschakeld! Tot mijn schande heb ik (merk ik nu) nooit teruggekoppeld hoe het met onze James en Celine gaat, maar dat hoop ik nu goed te maken. Het gaat super met ze! Celine is weer helemaal haar oude lieve zelf die andere honden meestal negeert en anders vriendelijk om ze heen kwispelt. James houden wij goed in de peiling en we blijven de puntjes op de i zetten.Sinds jouw komst gedraagt hij zich stukken beter en hij komt zelfs spontaan en gemakkelijk zonder riem mee naar binnen. Kortom: wij zijn super blij dat we jou hebben gevraagd om hier te komen en vertellen dit positieve verhaal zoals je hebt gemerkt graag door. Nogmaals erg veel dank en een heel hartelijke groet, Wilma, Bert, de kinderen Celine en James"

 

"Lies bedankt!! Ons jaar kon dankzij jou niet beter beginnen. Hij loopt weer los speelt met honden, is vrolijk, loopt lange wandeingen langs de dijk scooters en motors kijkt hij niet meer naar om, blaft niet meer in de auto, een nieuwe hond! dank je wel! groetjes uit Terneuzen Ariane en Charlie"

 

"Hallo Lies, We zijn 29 oktober bij jou op training geweest met onze hollandse herder Max, die erg agressief was tegenover andere honden.Het gaat inmiddels al stukken beter! We hebben maar een aantal keer hoeven te corrigeren en al snel kwam hij netjes naast ons lopen als er een andere hond aankwam. Dat is al heel wat, want voorheen ging hij er zelf op af en zette meteen de aanval in. De muilkorf gebruiken we nu dan ook niet meer. Nogmaals; we zijn heel blij met het feit dat we hem los kunnen laten lopen zonder constant bang te zijn voor andere honden. Het enige waar we nu bang voor zijn is voor de boswachter, omdat hij losloopt, haha! Groetjes,Marc en Heidi"

 

"Hoi Lies,
Hierbij willen wij jou het een en ander even laten weten wat betreft de training van Rico. We zijn nu een halve week verder en ik moet zeggen dat hij het bijzonder goed doet. Pikt de commando,s zeer snel op. Het lopen aan de riem gaat uitstekend. Geen spanning op de lijn. Af en toe denk ik, loopt ie nog wel naast me? Nee,... gaat echt heel goed. Bij het aantrekken van de jas, dat hebben we een aantal keren met de riem geoefend. Vanmorgen bij vertrek van Lutske zou het weer gebeuren, Op commando van alleen mijn stem ging hij in zijn mand en bleef luisteren totdat L. in haar auto stapte. Zij kon nu met gemak de deur uit.
Bezoek: Gisteren bezoek gehad ( 2 pers.) gedaan volgens jou aanwijzingen. Hij heeft ze niet aangevallen! Het bezoek is zo,n 3 uur gebleven, al die tijd heeft hij naast mij gelegen. Ook heb ik het bezoek onverwachte handelingen laten doen en dat ging perfect moet ik zeggen. Nadat het bezoek weg was, was hij ook rustig. Anders heel overstuur, door de kamer vliegen en ruiken waar iemand had gezeten etc. Maar nu alle rust, is gaan knabbelen aan z,n brokken,..............we weten niet wat we zien?!
We zijn blij dat we deze stap naar jou toe hebben genomen. Dit is weer hoopvol en hopen naar veel oefenen op een goede toekomst.
Laat t.z.t. nog wel van ons horen.
Vr. gr. Lutske en Dirk"

 

"Beste Elisabeth,
Even een update van de eerste week.
Het gaat goed!
Het buiten lopen met en zonder riem gaat zelfs heel erg goed. Aan de riem(de lus over de kop en sluiting in mijn hand) gaat voorbeeldig. Hij trekt niet en loopt zelfs zonder trekken langs de tuin van de kat.
In het bosje springt hij tegen niemand meer op. Met het simpele commando HIER houd ik hem zelfs weg van een heerlijke hoop paardenvijgen. De eerste dag kwamen er 20 peutertjes van de crčche aan een lijntje door het bos gewandeld en normaal had ik hem dan even aan de lijn genomen. Nu heb ik hem naast me laten zitten en het hele klasje aan ons voorbij laten gaan. Binnen moet ik er nog goed bovenop zitten, maar hij is wel een stuk kalmer. Vanmorgen kreeg ik voor het eerst koffiebezoek. Tijdens dit bezoek werd er ook nog een pakje afgeleverd. Het ging goed,. Dan berust hij in de situatie. We gaan dapper door. Voor het eerst in jaren loop ik weer eens ontspannen met m'n hond buiten en binnen trainen we verder.
Ik houd je op de hoogte.
Vriendelijke groet, Rita"

 

"Het gaat nog steeds hartstikke goed. Vind het zo grappig dat Mochi zich zo snel heeft aangepast aan de situatie terwijl ik dacht dat hij er het meeste moeite mee zou hebben. Hij valt geen fietsers, joggers, kinderen en andere honden meer aan. De keren dat hij buiten nog de fout in gaat is omdat hij achter Milka aan gaat als die probeert achter eenden aan te gaan.

Voor mijn gevoel heb ik hem voor 95% onder controle buiten. Ik blijf op hem letten, maar zelfs als ik hem de kans geef om “los” te gaan blijft hij meestal achter me lopen. Soms gaat hij heel twijfelachtig een stukje weg, blijft echter goed op me letten. Vanmiddag liep hij twee meter van me weg, begon meteen te scannen en zag een grote hond in de verte. Hij ging meteen weer met zijn oren plat schuin achter me lopen, hoefde hem helemaal niet te corrigeren. Ik let wel op dat hij zich niet verschuilt achter me.
En ook leuk, Yarno had tijdens de lunchpauze eten op het aanrecht laten liggen, hij was alleen naar huis gekomen. Daarna zijn de honden nog een uur alleen geweest en er is niets mee gebeurd! Het lag er nog gewoon. Ik sta paf!
De deur heb ik ook bijna onder controle. Mochi blaft meestal nog wel één keer dus dan corrigeer ik hem, verder blijft hij netjes op afstand. En toen Arwin vanavond thuis kwam reageerden ze geen van beiden, bleven gewoon lekker op hun kussens liggen. Heerlijk!
Nogmaals bedankt voor je hulp!! Je bent letterlijk een life saver!!
Groetjes Rita"

 

"Hallo Elisabeth,
Een aantal weken geleden ben je hier geweest voor onze hond Banjer.Het is echt een goed leermoment geweest voor mij. Het gaat echt veel beter tussen ons. Hij is een stuk rustiger geworden in het wandelen. Hij kijkt bij het passeren van een hond wel even maar blijft rustig bij me lopen. Er zijn soms honden, die als ze van een eind een andere hond (zoals in dit geval dus) Banjer aan zien komen (ook onbekende honden)al beginnen te blaffen en grommen. Dan hoef ik vaak alleen (als ik merk dat hij erop wil reageren), maar een rukje aan de riem te geven en soms erbij te zeggen “Banjer” of “rustig” dan loopt hij gewoon rustig naast mij mee. Het trekken gaat ook goed. Het is echt zo’n stuk plezieriger om met hem te gaan wandelen. Het is een fantastisch dier!! We hebben inmiddels de pup van mijn zus, die er toen was, overgenomen. Zoalsje weet wilden we er een tweede bij. Mijn zus heeft nog een hond en een aantal katten. Dit ging wat hun hond betreft absoluut niet samen. Ze was ontzettend jaloers. Mijn zus zag het gewoon niet meer zitten. Ze wisten natuurlijk dat wij graag een tweede hond wilden. We hebben toen besloten de pup over te nemen Hij is hier echt op zijn plek. Het gaat bijzonder goed met z’n tweeën en wij genieten er enorm van. Ook bij hem merk ik nu al met het wandelen bv. dat hij gewoon rustig bij je blijft lopen zonder te trekken. We hopen dat we dit zo houden kunnen. Het geeft ons in ieder geval, zoals Banjer het nu doet, veel moed dat het ook bij Boyca (de pup dus) goed zal gaan. Het is nogmaals een goed leermoment geweest wat we nu ook heel goed kunnen toepassen op de tweede hond dus. Banjer vindt het ook ontzettendleuk. Ze slapen en stoeien samen. Banjer sliep altijd bij ons boven voordat de pup er was, (ik weet wat je nu denkt, haha,). Sinds de tweede nacht dat Boyca hier voorgoed kwam moest Banjer beneden blijven. Twee avonden heeft hij geprobeerd om mee naar boven te gaan, daarna niet meer. Hij accepteerde dat hij gewoon in de bench moest. We waren eerlijk gezegd verbaasd dat hij het zo makkelijk oppakte. Boyca lag in de andere bench naast hem, misschien dat dat het makkelijker maakte. Tot nu toe dus....voortreffelijke dieren. Mocht het nodig zijn dan zal ik het zeker niet laten om je te bellen voor evt. vragen of hulp. Nogmaals hartelijk dank voor je goede adviezen.
Hartelijke groeten Hennie"

 

"Beste Lies,
Allereerst wil ik je nogmaals even bedanken! We wisten al dat Binky een schat van een hond is, maar na vorige week maandag is het helemaal een lieverd. Wat een vooruitgang zeg! Nu kan hij op diverse plekken lekker los lopen en is hij gisteren voor het eerst (zonder riem) mee wezen hardlopen door het Zegerpark en Zegerplas. Hij valt niemand meer aan.
Met dank aan jou natuurlijk! :) Groetjes Niels"

 

"Hoi Lies,
Het gaat super met Hummer, af en toe wil hij nog wel eens proberen om te springen als we gaan maar dat hebben we nu goed onder de knie door goed te reageren op hem. Hij bijt ons nooit meer als we de deur uit willen. Ook het uitlaten is super, we laten hem bijna altijd los uit, nu hij eindelijk luistert. Heel af en toe nog aan de riem. Het is echt een verschil van dag en nacht voordat jij geweest bent. Groetjes Marco, Karin en Doné."

 

"hoi lies,
zijn nu een tijdje verder met schauna (duitse herder) en we moeten zeggen dat het heeft geholpen. Geen geblaf of uitvallen naar kleine honden meer. We gaan iedere zondag naar het bos waar veel loslopende honden zijn en het gaat waanzinnig goed.
we blijven allert en lopen veeeeeeeeeel ontspannender dan voorheen.
bedankt voor je tips
gr uit rotterdam. Claartje"

 

"Beste Lies,
Hierbij nog even een informatief mailtje dat alles goed gaat met onze Ruska en hij heeft dankzij jouw hulp veel meer plezier doordat hij altijd gezellig meekan op stap, in de auto en gezellig mee naar stal.
Het gaat super met het contact tussen hem en de inmiddels 3 paardjes waarbij hij al heel netjes in de bak meeloopt als ik rondjes stap op onze nieuwe Fjord Davira! Hij vond het eerst wat vreemd dat ik wat hoger in zadel zat maar loopt heel netjes naast of iets achter het paard onder commando! super.
Volgende week gaan we met hem op een kleine vakantie naar Drente en hebben voldoende vertrouwen in een goed gecontroleerde wandeling.
Nogmaals bedankt voor je hulp.
Mvg,
Elsje en Richard"

 

"Hallo Liesbeth,
We zijn twee weken geleden, vrijdag 24 februari, met onze herdershond Dani bij je geweest. Je hebt ons geholpen om Dani om te laten gaan met andere honden zonder naar ze uit te vallen. We zijn er vervolgens thuis mee verder gegaan en met loslopen gaat het super. In het park en op het strand laten we haar los en dat levert geen enkel probleem op met andere honden. Peter"

 

"Hier even een update van Endie (franse bulldog van het filmpje). We lopen nu dagelijks met de honden naast elkaar en dit gaat goed. Natuurlijk moeten we wel nog wel allert zijn, maar de haren blijven naar beneden en een poging tot vechten is er niet.Boven ligt Tof in de bench die open is en Endie op zijn kleed, ook dit gaat goed. Zelfs als ik even de kamer uitloop zoeken ze elkaar niet op. Groetjes Sabine"


"Hai, Graag wil ik je bedanken voor je bezoek en hulp bij Saartje! Het gaat echt heel goed ik hou mij heel erg aan de regels die jij mij hebt geleerd. Ik kan haar nu echt makkelijk uitlaten in de buurt, ze blijft achter mij aan lopen !!!!! Zelf is de hond vanaf de eerste dag heel tevreden geworden en totaal rustig geen hypergedrag meer, echt totaal niet! Ik zie aan haar wanneer ze het begin krijgt, aan haar ogen en oren, maar begrijp haar nu goed waardoor ze zelf heel blij wordt dat het ook haar zelf nu lukt om rustig te worden. Heel fijn voor ons allen. Ik ben zo blij met het resultaat en vind het gewoon leuk om iedereen om mij heen te laten zien welk effect jouw bezoek heeft gehad, mijn zoondraagt jouw op handen! Groetjes Ellen"

 

"Wat een verandering nadat Lies een middag op bezoek is geweest en met ons heeft getraind en ons heeft geleerd hoe te handelen met onze 2 honden. We zijn zo trots op ze ( en op ons zelf). De buren viel het op dat ze Olle niet meer hoorden blaffen en de visite kan nu normaal binnen komen zonder dat ze uit pure blijdschap besprongen worden. Wij moeten er zelf nog wel erg allert op zijn maar dan gaat het ook goed. Olle loopt langs kleine kinderen zonder blikken of blozen, een verademing. Ook het los lopen gaat nu goed, Olle komt op commando en bij het " nee" van ons springt ze niet in het water om te gaan zwemmen. Lara en Olle kunnen nu ook aan de riem goed naast ons lopen zonder te trekken. Lara is nog een klein beetje bang als we langs ballende kinderen lopen maar het is al een stuk minder geworden en ze trekt niet meer in wilde paniek weg. We kunnen zelfs alleen met 2 honden lopen, ieder aan een kant en keurig naast! Joepie, geen stress meer van ons als we andere honden of kleine kinderen tegen komen! Dit hadden we eerder moeten weten, dank je wel Lies! Groetjes Marion"

 

"Hoi Lies,
Ik ben afgelopen zondag bij jou geweest met Djabber. Wilde even laten weten dat het echt fantastisch gaat! Ik kan hem al los uitlaten gewoon hier in de wijk en langs de straten, hij blijf trouw achter me lopen. Ook in huis en in de tuin geen geblaf meer en visite wordt niet meer besprongen. Het is echt geweldig! En ik zelf krijg er ook een enorme boost van, geeft enorm veel zelfvertrouwen om zo met je hond te kunnen wandelen en een echte leider voor hem te kunnen zijn. Ik kom zeker nog eens terug. Als ik afgestudeerd ben (duurt nog een paar jaar) wil ik een pup erbij. Tegen die tijd maak ik weer een afspraak bij jou om het gelijk vanaf het begin goed te doen. Groetjes en nogmaals heel erg bedankt. Myrthe Blom
He Lies, Ik zou je nog even een mailtje sturen over onze lieve Saar. Wat een wereld van verschil! Ze loopt los mee, gaat los mee hardlopen, is los bij het strandhuisje. Vlucht de deur niet meer uit en is een stuk relaxer. De sfeer in huis is een stuk fijner. Ik heb een gelukkigere hond en Saar heeft een gelukkigere baas. Dank je wel voor de goede zorgen en je energie die je in Saar en ons heb gestopt. Sanne"

 

"Beste lies
Na een bijtincident hebben wij onze Duitse herder op advies van Linda van Diesel, en Frenz van Easydog bij jouw in de bootcamp gebracht. Toen je na twee dagen al belde waren we stomverbaasd dat je al klaar was met hem .Vooral omdat je tijdens onze gezamenlijke wandeling hem gelijk los liet bij ons achter in het bos,dit had ik in de afgelopen 4 jaar niet meer gedurfd omdat ons schatje van 48 kilo het bos als zijn territorium zag en alles wat geen mens was probeerde uit te schakelen. Ook de eerste foto’s van de eerste avond bij jouw thuis verbaasde ons ten zeerste , onze hond lag gewoon rustig tussen de roedel bij jouw thuis .Wie had dat kunnen denken ? Hij loopt nu al grote gedeeltes los mee en soms aan de riem . We zijn heel hard aan het werken. Binnenkort gaan we een weekje weg zodat we in een vreemde omgeving de puntjes op de I kunnen gaan zetten.
Nogmaals heel erg bedankt voor de goede zorgen en de training. Groetjes Joost en Ylse"

 

"Goedemorgen Elisabeth,
Het is al een paar weken geleden dat je bij ons bent geweest voor Duke. Ik ben niet meegegaan naar Londen voor de Olympische Spelen, maar ik werk vanuit Enschede, zodat ik bij Duke kon blijven en het trainen kon voortzetten. Hij doet het heel goed, veel verbetering. Vanmorgen vroeg aan de wandel gegaan en we kwamen 2 honden tegen, en wat denk je hij loopt er heel normaal naar toe en snuffelt en gaat spelen. Ik wist niet wat ik zag. Ik vermeed nog steeds de honden als ik ging wandelen, maar ik krijg zelf ook meer vertrouwen om zo met hem te lopen, helemaal na vandaag.
In ieder geval ben ik heel erg blij en dankbaar dat je hier bent gekomen en dat ik nu echt kan wandelen met mijn hond. De hele buurt is verbaasd over hoe hij al is veranderd.
Succes verder en ik hou je nog op de hoogte. Groetjes Janine"

Ik ben buiten de baas!
"Onze Renske is een Duitse Herder van 3 jaar oud. Als puppy heeft ze op een goede training gezeten waarbij wij geleerd hebben om leiding te geven aan onze hond. Renske leerde snel en wij dachten dat we "klaar" waren. Toen Renske ongeveer 1,5 jaar was, begon ze uit te vallen naar andere honden. Soms wel, soms niet. Wij leerden andere honden lezen en wisten meestal bij welke honden ze het nodig vond om even te vertellen dat dat geen "honds" gedrag was. Wij snapten waarom ze het deed. Niet dat wij het accepteerden want wij corrigeerden a la Cesar, plat op haar zij. Desalniettemin bleef ze dit gedrag vertonen en werd het gedrag erger. Wij merkten dat wij honden uitlaatplaatsen gingen vermijden, of haar aan de riem te doen op het moment dat wij een andere hond zagen. Wij baalden hiervan! Wij wilden weer ontspannen kunnen lopen met haar zonder ons te hoeven af te vragen: "Wat zullen we nu weer mee gaan maken?" Kortom de spanning werd groter en wij snapten niet waarom onze correcties geen zin hadden. Wij kenden Lies al omdat Ronnie vanuit haar herder herplaatsing bij ons geplaatst is. Ik belde haar op en we spraken af. Ze heeft ons geleerd dat de leiding nemen al bij de deur begint en op welke manier wij Renske kunnen corrigeren. We hebben 1, 5 uur gelopen en ik heb werkelijk tijdens de wandeling mij verbaasd dat wat wij hadden geleerd, werkte! Een kat, of een groep oververhitte teckels op het strand? Renske loopt lekker los naast ons en wij zorgen dat zij zich veilig voelt. SUPER!!!!!!!! Bedankt Lies!!!!!!!
Groetjes, Margriet . Dikke knuf van Renske en van Ronnie natuurlijk!"

 

"Hallo Lies, hier even een update over Terra. Het gaat super! Ze loopt bijna altijd los en aan de lijn gaat het nu ook goed. Thuis is ze nu ook super rustig. We hebben ons eerste compliment gehad!!!! Van een hondeneigenaar die Terra alleen als aanvallende hond had gezien en nu zag hoe ze veranderd was. Bedankt Lies. Groetjes Patricia"

 

"Hallo Lies,
Voor de zomer ben je bij ons langsgekomen voor Bobbi, Bo en Bindi. Een Mechelse herder en 2 Caïrn terriërs. Op jouw advies zijn we iedere dag een uur wezen lopen waarbij ze los hun gang kunnen gaan. De eerste week was erg vermoeiend, voor ons en voor de honden. Maar wat we er voor terug kregen waren 3 honden, die los kunnen lopen, zowel in het bos als door het dorp. Waar het eerst met moeite langs andere honden lopen was, gaat het nu zonder problemen. Bobbi kijkt er niet meer naar om. Bindi kijkt nog wel af en toe, maar dat is zo te corrigeren. Tijdens onze vakantie hebben alle 3 de honden losgelopen, 3 weken lang, rondom te tent. Op een camping waar kippen, korhoenders en katten rond lopen. We zijn heel trots op het behaalde resultaat en zelfs de omgeving gaat nu reageren op het enorme verschil. Waar het eerst een crime was om langs elkaar te lopen, gaat het nu zonder problemen.
We zijn zo blij dat we op zoek zijn gegaan naar een oplossing en op jouw website terecht kwamen. Dat heeft het wandelen een stuk relaxter en leuker gemaakt.
Heel erg bedankt namens Bo, Bobbi en Bindi, 3 honden die veel relaxter zijn en genieten van hun wandelingen.
Met vriendelijke groet Flip, Greetje en Renee"

 

"Hallo Lies
Toen jij zondag weg ging, zijn Karel en ik in de kamer gaan zitten en hebben we over de ervaringen met jou en en ons plan van aanpak gepraat. Al die tijd dat wij zaten te praten, lag Svenja bij mij aan mijn voeten. En ze hield ons in het oog. Wij zijn diep onder de indruk over hetgeen jij met Svenja gedaan hebt. Maar ook met ons. Heel opvallend is, dat zij sinds zondag amper meer in haar eentje buiten ligt, maar steeds bij Karel of bij mij in de buurt ligt. En Ranomi ook. En met hun snuitjes naar ons toe.
We hebbenheel veel met haar geoefend en m.n. op haar inlopen en desensitiseren voor aanraking en het werkt fantastisch. Ze reageert heel goed en ook op het knippen met de vingers. Vandaag was Karel de hele dag thuis en heeft hij allerlei oefeningen gedaan, zoals met de GFT-container, bladeren bij elkaar vegen en haar manen als ze onnodig blaft door voor haar te gaan staan en. Het werkt heel goed. Heel opvallend is het volgende. Als puppy heeft ze heel veel, wij noemden dat "geknoterd". Een woord uit het limburgse dialect, dat betekent een vergenoegzaam knorrend geluidje maken. Bijv. als ze zich in de mand installeerde of als ze zich prettig voelde als ze ergens ging liggen. Dat heeft ze jarenlang niet meer gedaan, maar sinds zondag doet ze dat af en toe weer.
Vandaag heb ik met haar geoefend en ze reageerde goed. Ik maande haar uit mijn cirkel te blijven, toen ik een kluifje voor hen uit de kast wilde pakken. Ze reageerde goed, maar ze kwam terug. Nogmaals manen en ik deed een stap vooruit in haar richting en ze draaide zich om en liep van meweg. Ranomi reageert onmiddellijk op het knippen van je vingers en haar wegwijzen.
Het uren buiten liggen is niet meer. Als ik naar binnen loop, volgen ze allebei vrij snel. Nu liggen ze allebei op 1 meter van mij af, terwijl ik aan de computer zit. En er is nog iets wat mij tot twee keer toe is opgevallen. Ze kan heel ontspannen in haar mand liggen slapen. Lekker opgerold. Dat heeft ze ook al in tijden niet meer gedaan. En haar ogen staan heel rustig. De achterdocht is weg. Ze geniet van je aanraking. Dit is de Svenja van weleer.
Lies, ik ben jou ontzettend dankbaar voor wat jij gedaan hebt voor Svenja
en voor ons. En ...... voor mij persoonlijk.
Ik weet, dat jij dit laatste begrijpt zonder nadere uitleg.
Jij hebt Svenja het vertrouwen teruggegeven en daardoor hebben wij Svenja terug gekregen. Dankjewel!
Ik houd je op de hoogte.
Heel veel groetjes van ons allemaal,
Maria"