Mijn hond is heel bang voor knallen

 

Wat ik vaak hoor is dat honden bang zijn voor knallen of andere angsten hebben op straat en dan niet meer het huis uit willen om te wandelen, of dat als ze op straat zijn en iets horen waar ze bang voor zijn, zo snel mogelijk naar huis rennen.

In een roedel is het nooit zo dat een hond terug rent naar een veilige "plek". Als ze bang zijn rennen ze naar hun roedel en verwachten ze dat de roedelleider ze beschermt. Het is dus niet goed als een hond meer vertrouwen heeft in een plek dan in een baas. 

 

Dit ontstaat omdat we geen leider meer durven te zijn van onze hond en we proberen alleen maar vriendjes te zijn en liefde te geven. We vergeten hierbij dat we daarmee veel zwakte laten zien en de hond ons meestal wel erg aardig vindt maar niet op ons vertrouwt als beschermer. Als een hond ziet dat we niet eens controle hebben over hen, hoe zouden we dan controle moeten hebben over hun vijanden (in dit geval enge geluiden)?

Een hond die in een roedel leeft, kiest altijd een roedelleider die sterk is en die alles onder controle heeft. Als wij onze hond niet onder controle hebben, door hem van alles te laten doen wat nooit toegestaan zou zijn in een echte roedel, dan verliezen we al het respect en vertrouwen van de hond. 

 

Daarom is het dus zo essentieel dat we leven met onze honden zoals ze zouden leven in een roedel. We kunnen niet verwachten dat zij leren om mens te zijn, dus wij moeten leren om meer zoals een hond te zijn.

 

Veelgestelde vragen